Paragwaj
Praktyki i tradycyjna wiedza związana z tereré, pradawnym napojem Indian Guarani w Paragwaju
Kraj(e) członkowski(e): Paragwaj
Wpis na Listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości w 2020 r.
Tradycyjne praktyki i wiedza związana z tereré, tradycyjnym napojem Indian Guarani, są szeroko rozpowszechnione na całym terytorium Paragwaju i obejmują wielką liczbę depozytariuszy tego elementu dziedzictwa niematerialnego. Terere to tradycyjny napój przygotowywany w dzbanku lub termosie, w którym zimną wodę miesza się z pohã ñana, ziołami zmiażdżonymi wcześniej w moździerzu. Przygotowanie tereré odbywa się zgodnie z ustalonym intymnym rytuałem, na który składa się cały szereg kodów, a każda wykorzystywana w tym celu roślina – pohã ñana – ma dobroczynny wpływ na zdrowie, znany dzięki mądrości ludowej przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Napój sączy się za pomocą metalowej lub trzcinowej bombilli z naczynia wypełnionego yerba mate. Przekaz tradycyjnych umiejętności związanych z tereré ma miejsce w paragwajskich domach od co najmniej XVI wieku. W ostatnich latach liczba osób praktykujących tę formę dziedzictwa wzrasta, ale jej głównym nośnikiem pozostaje rodzina. Ta praktyka kulturowa jest elementem rozwijania więzi społecznych, ponieważ czas i przestrzeń, w której sporządza się i pije napój tereré sprzyjają integracji, przyjaźni, budowaniu dialogu, wzajemnego szacunku i solidarności. Wśród młodego pokolenia praktyka ta kształtuje postawę szacunku do bogactwa kulturowego i znajomości świata roślinnego Indian Guarani.
© 2020 tłumaczenia na język polski: Polski Komitet ds. UNESCO
Tradycyjne techniki przodków wytwarzania Poncho Para'i de 60 Listas z miasta Piribebuy w Republice Paragwaju
Kraj członkowski: Paragwaj
Wpis na Listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego wymagającego pilnej ochrony w 2023 r.
Poncho Para'í de 60 Listas de Piribebuy to ręcznie robione ubranie z Paragwaju składające się z trzech części: korpusu, frędzli i fajity lub osłony. Wykonanie każdego elementu wymaga zastosowania innej techniki rzemieślniczej we współpracy z innymi tkaczkami. Aby stworzyć poncho, tkaczki tkają trzy rodzaje bawełnianych nici, odpowiadające trzem częściom ubrania. Każda tkaczka wytwarza część poncho i specjalizuje się w jednym z procesów. Chociaż tkacze mają swój własny styl i projekty, rozwijają umiejętności pracy zespołowej, aby zaoszczędzić czas i zasoby, a ostatecznym celem jest utrzymanie wysokiej jakości produktu. Materiały związane z tworzeniem poncho, w tym nici, palety i drewniane krzesła, są również wykonywane ręcznie. Historycznie, techniki przodków, po raz pierwszy używane przez rdzenną ludność, były przekazywane ustnie przez matki swoim córkom, poprzez obserwację i praktykę. Obecnie Szkoła Ochrony tego dziedzictwa pomaga tkaczom przekazywać swoją wiedzę przyszłym pokoleniom. Poncho Para´í de 60 Listas jest symbolem jedności i tożsamości w mieście Piribebuy i jest cenione w całym kraju za swój projekt i oryginalność.