Haiti
Zupa joumou
Kraje członkowskie: Haiti
Wpis na Reprezentatywną listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości w 2021 r.
Zupa joumou czyli zupa z odmiany dyni zwanej turecki turban jest tradycyjną potrawą haitańską. Oprócz dyni w jej skład wchodzą inne warzywa, banany warzywne, mięso, makaron i przyprawy. Jest to danie odświętne, ważne dla tożsamości mieszkańców Haiti. Przyrządzanie zupy spaja społeczność i daje poczucie przynależności do wspólnoty. Pierwotnie była to potrawa zastrzeżona dla właścicieli niewolników. Po wyzwoleniu spod dominacji francuskiej Haitańczycy uznali tę potrawę za symbol uzyskanej wolności, wyraz godności i stawianego oporu. Podstawowym składnikiem zupy jest dynia ozdobna, zwana turecki turban, odmiana uprawiana niegdyś przez rdzenną ludność Karaibów. Potrawa jest przygotowywana i spożywana w dniu 1 stycznia, kiedy Haiti świętuje uzyskanie niepodległości. Stanowi również pierwszy posiłek w Nowym Roku. Zupa joumou, którą podaje się także na tradycyjne niedzielne śniadanie, odgrywa rolę w życiu rodzinnym i wspólnotowym. Kobiety zajmują się przygotowaniem posiłku, a dzieci im w tym pomagają. Rzemieślnicy wytwarzają aluminiowe garnki i przybory kuchenne, a rolnicy uprawiają potrzebne warzywa. W kuchni karaibskiej i latynoamerykańskiej występuje obecnie kilka wariantów tej zupy.
© 2021 tłumaczenia na język polski: Polski Komitet ds. UNESCO